Nyt gennembrud inden for immunterapi

Du har nok hørt om det før: Immunterapi. En ny type kræftbehandling, der fungerer ved, at man lader kroppens eget immunforsvar bekæmpe kræften i kroppen. Der er tale om en form for kræftbehandling som bruges i mere og mere udstrækt grad, og som især bruges i forbindelse med behandling af lungekræft, leukæmi, lymfeknudekræft,  nyrekræft og modermærkekræft.

Nu har tre forskere fra Syddansk Universitet skrevet et nyt kapitel inden for immunterapi. Mere konkret har de udviklet en form for kræftbehandling, der kaldes ALECSAT – og allerede på et meget tidligt stadie har den udvist gode resultater!

Bekæmpelse af kræftsvulster

ALECSAT er blevet testet på patienter med den aggressive type hjernekræft glioblastom, og behandlingsformen har vist sig succesfuldt at kunne bekæmpe kræftsvulster. Det viser tidlige testresultater, som netop er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Meningen med ALECSAT er, at patientens eget immunforsvar bekæmper kræftcellerne. En blodprøve fra patienten bliver tilsat lægemidlet, som skal få cellerne i blodet til at jage kræftproteiner, når blodet siden bliver sprøjtet ind i kroppen igen.

Et vigtigt område, hvorpå ALECSAT adskiller sig fra andre former for immunbehandling er, at behandlingsformen ifølge de foreløbige resultater ikke risikerer at ramme kroppens raske celler.

chuttersnap-233105-unsplash

Mere effektiv end flere andre typer immunbehandling

De første, foreløbige resultater bag ALECSAT indikerer, at man med behandlingsformen undgår mange slags bivirkninger. Herved er denne kræftform – hvis de foreløbige resultater viser sig at forblive gyldige – mere effektiv end flere andre typer immunbehandlinger. Flere af disse gør nemlig brug af antistoffer, der sætter sig ved kræftcellen og gør den tilgængelig for immunsystemet, og disse kan risikere at skade raske celler i kroppen.

Denne nyhed er skrevet til Meabcos medarbejdere. Det er muligt at læse endnu mere om ALECSAT her: https://www.fyens.dk/indland/SDU-forsker-har-bidraget-til-ny-kraeftbehandling-Et-kaempe-gennembrud/artikel/3237503

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: